Ingredienser
- 5 dl melk, kald (om man elter i maskin, romtemp om man elter for hånd)
- 15-20g fersk gjær eventuelt ⅓ tørrgjær (kan fint bruke mindre!)
- 950g Manitoba / pasticcesia / Cuoco
- 150g sukker+
- 3 ts kardemomme
- 0.5 ts salt / 2klyper, 1klype = 0,3g ish
- 160 g smør, kald, varm opp i hånda mens man hiver oppi litt og litt (bruk gjerne litt mer)
- 1 stk egg (pensle før steking)
Fremgangsmåte
-
Bland sammen gjær og kald melk, legg oppi det tørre litt og litt, elt til godt blandet (5-10min) legg inn smør litt og litt, elt til elastisk (men IKKE overdriv elting! Man vil ikke øke temperaturen for mye), elter nok rundt totalt 10 min på lav hastighet / til glatt deig som ikke fester seg i bolle.
- Dekk med plastfilm / lokk ect og sett den rett i kjøleskap i minimum 12 timer (jeg pleier la den stå 14-18)
-
Ta den ut la den hvile og varme seg opp litt i ca 30-40min, form til valgfri bakst og la disse heve i 1 til 1,5timer.
-
Jeg steker disse i 12-13 min på 200grader men ovner varierer så følg med etter 10min! De skal være litt «seige» men gjennomstekt
Fyll varianter (anbefaler å bruke vaniljekrem også på alle) alle kan også fint ha sjokolade / melis +++ over seg etter steking, bare til å prøve seg frem.
Marsipan + blåbær
-
- 2 dl blåbærsyltetøy+
- 200 g marsipan, min 50 prosent mandler
- 5 dl vaniljekrem
Classic
-
- 200g smør
- 200g sukker
- 1teskje kardemomme
- 3 spiseskjeer kanel
- 1klype salt (om man bruker usaltet smør)
- Dryss melis over
Pistasjekrem
-
- 100 g pistasjkjerner
- 60 g smør
- 60 g melis
- 2 ts sitronsaft
- Dryss over finhakket pistasjenøtter før steking
-
pistasj i kjøkkenmaskin til seig masse, legg oppi smør, melis, og sitronsaft, bland godt sammen.
Kardemomme
-
- 125 g Romtemperert smør
- 3 ts Kardemomme
- 0.5 ts Kanel
- 50 g Sukker